Bed & Breakfast
Rezervări
Lastminuteā
Oferte speciale
Teritoriul
La Puglia
Il Salento
La Grecìa Salentina
Orasele
Produsele
Evenimente
Undesă mîncăm
Ricete
Foto Gallery
Rutele
Utilitate
Despre no
Semneză-te în Guestbook
Numere utile
Codul de conduită
Legislaţie
 
 
 
 
 
 
La Guglia di Raimondello Orsini del Balzo XIV sec.

Soleto are īn prezent aproximativ 5300 de locuitori şi este situat la 90 de metri deasupra nivelului mării.
 
Primele  urme ale prezenţei umane datează din palioliticul superior. La īnceputul anului "900 ,īntradevăr,istoricul Cosimo de Giorgi descoperă, o staţiune arheologică cu artefacte de piatră din acea perioadă.

Īn mod răspīndit a continuat să existe chiar şi īn epoca bronzului, aşa cum a mărturisit diferite  axe  din acelaşi material, īn prezent adăpostite la Muzeul de Taranto.Oraşul īn sine datează din perioada Messapică.Un mare centru cu ziduri de 3.300 metri de perimentri,Soleto,a fost o răscruce de două drumuri majore ale peninsulei.Unul din care trecea prin Oria din Taranto,Soleto Rudiae,Castro Vast,iar celălalt trecea prin vechiul Soleto da Roca,Nardo şi ajungea la S.Maria al Bagno.
 La originea numelui s-au aventurat,zeci de cercetatori.Bine cunoscut este citatul din Plinio care vorbeşte de Soletum.Şi atestat cu certitudine, chiar şi toponimul Salentum,găsit pe monedele bătute īn zonă,şi din nou,Sallentia citată de istoricul Stephen bizantin.

Īn ultimul timp a fost emis o ipoteză ca numele ar fi  de origine magnogrecă ce indică  locul unde se īntīlnesc aflorimente de roci(de la greco syllithos ce īnseamnă locuri pavate).
Īn 2003 a fost găsit un ciob de vas grec, vopsit negrudin sec.al cincilea ī.Hr. ,acum cunoscut īn īntreaga lume ştiinţifică cu titlul"Harta de Soleto" pe care era gravat peninsula Soleto,cu douăsprezece oraşe messapiche şi unul grec(Taranto) Aceast mic artefact, de doar cinci centimetri pe trei, reprezintă cel mai vechi,certificat de cartografiere descoperit vreodată īn  Marea Mediterană.Pe ea este desigur reprezentat, de asemenea oraşul de Soleto prin simbolul SOL. Acest lucru arată fără īndoială,faptul că numele actual este de origine messapică.
Oraşul,cel mai mult, a fost distrus pīnă la sol cu cucerirea romană,epocă din care şi acum sīnt prezente urme de terenuri divizate īn zonele rurale.
Perioada de mare splendoare pentru oraş e reprezentată de la stăpīnirea lui Orsini del Balzo ,Conte de Soleto(contele domnia inclusiv şi  Galatina,Sternatia,Zollino,Aradeo,Sogliano,Cutrofiano) iar mai tīrziu Contele de Lecce şi Pinţul de Taranto,care au constriut splendida Guglia( un monument nazional din 1880)considerat unul dintre cele mai mari expresii gotice din Italia(Foarte curioasă e"La legenda" ce roteşte in jurul construcţie acestui monument). O atenţie deosebită merită Biserica Sf. Stefano şi Sf. Sofia (de asemenea,un monument naţional)o adevărată relicvă a culturi bezantine a Salentului , complet decorată cu picturi din sec.XIV şi XV.Cultura bizantină este testată de asemenea   şi la Soleto īn zeci de exemplare, copiate īn ţară şi raspīndite īn cele mai importante biblioteci din Italia şi Europa.
Merită o vizită biserica SF.Rosariu şi S.S Purgatoriu din a. 1600, numite "Suflete" din motivul sufletelor din purgatoriu sculptate pe pragul de sus al portalului de intrare.
Īn 1655 , biserica Sf. Nicola,construita de arhitectul coriglianese Francesco Manuli, cu mănastire adiacentă(recent abandonată)de Surorile din Clausura.
Biserica"Madonna delle Grazie",a fost construită īntre a.1607 şi 1614 de arhitectul nardo M.Tarantino.Īn interior există un tablou īn pīnză a Madonei de Rosario  La Chiesa della Madonna delle Grazie, fu edificata tra il 1601 e il 1614 dall’architetto neretino M. Tarantino. All’interno vi è una pregevole tela della Madonna del Rosario del neretino Donato Antonio d’Orlando risalente al 1607 e un coro ligneo del 1757 del maestro Francesco di Lequile.Biserica a Maicii Domnului de Grace, a fost construita intre 1601 si 1614 de arhitectul M. Nardo Tarantino. Īn interior există o pictură amendă de Madonna a Rozariului ce datează din anul 1607 autorul ei fiind nardo Donato Antonio D'Orlando  şi o trebună din lemn din 1757 de maestru Francesco di Lequile.
Centrul istoric e caracterizat prin prezența  a numeroase clădiri toate datează din secolele XV-XVI. Palatele Arcudi, Viva; Castelurile,Rizzo,Sergio Blanco,Veris,Carrozzini ect. Depune mărturie voieciunea comunității greco-italian salentine īn Renastere. Cetașeanul cel mai ilustru a orașului Soleto a fost cu siguranță Matteo Tafuri,filozof,savant,medic,alchimist,expert īn magia juridică,din anul"500.Alte personaje, savanți de cultura greacă Antonio și Francesco Arcudi,Francesco Cavoti,Donato Perrino,Nicola Viva,filosoful Francesco Scarpa.

La Mappa di SOLETO

La Guglia (Particolare)

Abside - Chiesa di Santo Stefano XIV sec.

Palazzo Le Castelle XVI sec.
Chiesa delle anime XVII sec.
 

Giudizio universale - Chiesa di Santo Stefano

 
Balcone palazzo Arcudi XVI sec.